Tribal Fusion?

Je kunt Tribal Fusion buikdans zien als een stoere vorm van buikdans. Het vindt zijn oorsprong in de jaren ’90 en is ontstaan uit de American Tribal Style (ATS). Bij ATS danst men in groep (met een “tribe”) en volgt men één leider die improviseert. ATS gebruikt invloeden van over de hele wereld. Daaruit is uiteindelijk Tribal Fusion onstaan. Buikdans wordt daarbij gecombineerd met moderne dansstijlen, zoals hedendaagse dans, hip hop, street dance en popping. De mogelijkheden zijn eindeloos. Typisch voor de Tribal Fusion stijl is de strakke houding en isolaties, combo’s en vloeiende slangenarmen.

De Tribal stijl werd in de jaren ’60 geïntroduceerd in de VS door Jamila Salimpour. Zij is ook de eerste die een lijst aan terminologie vastlegde die tot op de dag van vandaag nog wordt gebruikt. Die Tribal stijl inspireerde de creatie van de ATS. Nu eerder gekend onder de naam Fat Chance Belly Dance Style. Carolena richtte de groep FatChanceBellyDance op in 1987 en trok onmiddellijk de aandacht van publiek wereldwijd met verbluffende dansvoorstellingen met majestueuze kostuums en lagen van sierlijke juwelen. De muziek, een zorgvuldig gekozen verzameling van zowel traditionele klanken als moderne fusion, draagt bij aan het effect.


Kortom: eerst was er Tribal, dan ontstond American Tribal en daaruit is Tribal Fusion voortgevloeid. Er zijn gelijkenissen, maar ook veel verschillen t.o.v. traditionele oriëntaalse buikdans. De bewegingen komen vaak overeen, maar er komt andere techniek bij kijken. De kostuums in oriëntaalse buikdans zijn ook feller van kleur en er wordt meer gebruik gemaakt van bling of glitter. Tribal kostuums zijn vaak in donkere kleuren gecombineerd met veel etnische juwelen en bloemen. Afhankelijk van de specifieke stijl, er zijn er veel binnen Tribal Fusion, wordt er gekozen voor een harembroek, een legging of een brede rok. De Gypsy of Gitana stijl wordt bijvoorbeeld gekenmerkt door meer kleur en veel bloemen, terwijl Gothic of Dark Tribal Fusion enkel en alleen zwart vraagt.